ADSL :

Snelheid / mogelijkheid ADSL bepalen met behulp van een telefoonnummer (buurman) of adres : ADSL Ariase;, DegroupTest, JeChange,Test Debit ,ZoneADSL

Aanbieders : Orange, Bouygues, SFR, Free


Algemene veiligheid en kwaliteit van elektrische installaties / Sécurité et qualité globales des installations électriques (Promotelec)

Klussen in Frankrlijk

Info Frankrijk : een hoop wetenswaardigheden

Nuttige standaardbrieven in het frans

Toeristisch verhuur in Frankrijk voor niet ingezetenen: wat draagt u af aan de overheid? door Wim van Teeffelen

Klusbedrijf HTM

 

Inschrijven als kleine zelfstandige:

Evenals in Nederland kent Frankrijk diverse bedrijfsvormen. De meest eenvoudige bedrijfsvorm is de micro-entreprise, voorheen auto-entrepreneur. Die term wordt nog veelvulding gebruikt, maar daarvoor in de plaats is er nu dus de micro-entreprise. Deze bedrijfsvorm heeft uiteraard voor- en nadelen:

Nadeel : persoonlijke en zakelijke financiën zijn niet gescheiden.

Voordelen: 

- een simpele bedrijfsvorm met weinig regels en administratie (kasboek en geen TVA (BTW)).
- het woonhuis van de ondernemer is automatisch uitgesloten van aansprakelijkheid, waardoor deze bedrijfsvorm veelal aantrekkelijk is.

De micro-entreprise kan zowel gebruikt worden voor bijverdiensten, als voor fulltime ondernemerschap.

Op de site van "Sécurité sociale pour les indépendants" (voorheen RSI) is een PDF folder op te halen met alle info betreffende de micro-entreprise: Folder

 

Ziektekosten:

Niet onbelangrijk, wanneer je in Frankrijk gaat wonen, is dat de ziektekosten zijn gedekt. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan het zijn dat u in Nederland blijft betalen en dat via de onderlinge regelingen tussen de Franse en Nedelandse instaties e.e.a. wordt geregeld, maar het kan ook zo maar zijn dat u zich in Frankrijk dient te verzekeren. Deze laatste stap kan echter een paar maanden in beslag nemen voordat het allemaal rond is. Houd in de tussentijd dus even de huidige verzekering aan....

Naast de standaard verzekering is er ook nog de (aanvullende verzekering) : "Assurance maladie complémentaire". Deze aanvulling is verplicht, hoewel dat niet overal even duidelijk is. Voor beide verzekeringen zijn er meerdere oganisaties waar de verzekering is af te sluiten, veelal afhankelijk van uw situatie.

Hieonder heb ik een paar links toegevoegd, die ik in de loop van de tijd ben tegen gekomen, met meer informatie betreffende dit onderwerp:

Ziektekostenverzekering-in-frankrijk-3

Zorgverzekerd FANF

Wonend in Frankrijk en verzekerd via het ZIN 2015 (PDF)

CMU Frankrijk : Basis verzekering (je moet aantoonbaar al 3 maanden in Frankrijk wonen)

CMU-complementaire (aanvullende verzekering)

Ameli - ziektekostenverzekering

Affiliation à la sécurité sociale (assurance maladie) - Website franse overheid

Aanvullende verzekering (VERPLICHT !!) via Wikipedia