1021591 01---------------------iad blue-------------------908074 01

Makelaar NL vs Immo / Immobilier F

Franse makelaars, of beter gezegd makelaars die op de Franse huizenmarkt werken, werken anders dan hun Nederlandse collega’s. Ze zijn over het algemeen minder open over de locatie van het te koop staande object.

Als aankomend koper kan je vragen om het exacte adres, maar het is niet gezegd dat het adres zonder meer wordt gegeven. Het is logisch dat je als aankomend koper je je eerst goed wilt oriënteren op de omgeving van je mogelijk nieuwe huis, voordat je de reis naar Frankrijk gaat ondernemen.

In Nederland is het heel normaal dat er een volledig adres wordt vermeld bij een advertentie.  Dit dus in tegenstelling tot de Franse advertenties: Dit komt omdat de Franse huizenmarkt volledig anders werkt als in Nederland.

Wanneer een Nederlandse makelaar een huis opneemt in zijn pakket, dan is de kans erg groot dat hij dat huis ook daadwerkelijk verkoopt en daarmee ook daarvoor betaald krijgt. Het kan zijn dat het samen met een collega (aankoop) makelaar gaat, maar beide berekenen dan hun (deel van de) commissie door aan hun klant.

Een frans huis staat vaak bij meerdere makelaars te koop en vaak probeert de eigenaar het huis ook nog zelf te verkopen.  Daarmee is er een behoorlijke concurrentie.

Wanneer er bij een advertentie ook nog het adres wordt vermeld, dan nodig je als makelaar dus extra concurrentie uit om mee te doen bij de verkoop van dit object.

En geïnteresseerden nemen zelf contact op met de verkoper via de advertentie van de makelaar.

 Ook zal een Franse makelaar vrijwel nooit een collega benaderen om samen een (mogelijke)verkoop te regelen, omdat het niet zeker is dat zijn inzet financieel wordt beloond bij een verkoop.

Ook de kosten die de makelaar maakt in zijn activiteit een object te verkopen (reiskosten, advertenties e.d.) zijn voor zijn eigen rekening.

Ongeacht of hij het object weet te verkopen of niet (Dit is allemaal wettelijk geregeld).

Alles bij elkaar verkoopt een Franse makelaar maar 1 van de 10 huizen die hij aanbiedt (volgens de statistieken) en mede daardoor zijn de Franse commissies (véél) hoger dan in Nederland.

Of dat ‘Europa’ hier ooit verandering in zal brengen is de vraag….. Men houdt in Frankrijk erg vast aan tradities….. 


Mentions légales

Hans Ketting (ID I@D n°55657) est un agent commercial mandataire indépendant titulaire de la carte de démarchage immobilier pour le compte de la société I@D France, immatriculé au RSAC de Greffe du Tribunal de Commerce de Clermont-Ferrand sous le n° 491511127, RCP (MMA IARD Assurances Mutuelles / MMA IARD), n°127104506 30498. I@D France SAS au capital de 100 000 €, RCS Melun n°503 676 421, Adresse siège social : 1 allée de la Ferme de Varâtre - Immeuble carré Haussmann III - 77127 Lieusaint, titulaire de la Carte Professionnelle de "Transaction sur immeubles et fonds de commerce" n° CPI 7702 2018 000 028 002 délivrée par la Chambre de Commerce et d'Industrie de Seine-et-Marne. Responsabilité civile professionnelle GENERALI IARD n° AN260587, 2 rue PILLET WILL 75009 Paris, Garantie Financière CEGC n° 14973TRA111, 16, rue HOCHE Tour KUPKA B 92919 PARIS La Défense CEDEX (110 000 € sans manipulation de fonds). Document d’information non contractuel. Conditions modifiables sans préavis.